Τα Διανοητικά Έξυπνα Παιδιά έχουν Γονείς που Κάνουν Αυτά τα 3 Πράγματα!

διανοητικά έξυπνα παιδιά

Αφιερώνουμε πολύ χρόνο μιλώντας για τη σημασία της σωματικής άσκησης στα παιδιά μας ενώ επενδύουμε πολύ λιγότερο χρόνο μιλώντας τους για την ψυχική υγεία.

Αυτό είναι δυστυχώς πολύ ατυχές, διότι η ψυχική δύναμη είναι το κλειδί για την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατοτήτων σας. Σε τελική ανάλυση, τι έχει σημασία αν το παιδί σας είναι έξυπνο, αθλητικό ή ταλαντούχο εάν δεν μπορεί να επιμείνει όταν η κατάσταση γίνεται σκληρή; Πόσο επιτυχημένα μπορούν να γίνουν τα παιδιά σας εάν είναι δειλά και ανασφαλή;

Τα παιδιά δεν γεννιούνται ψυχικά δυνατά. Όλοι όμως γεννιούνται με την ικανότητα να χτίζουν την πνευματική τους υγεία. Απλά πρέπει να τους διδάξουμε τον τρόπο. Παρακάτω σας παραθέτω τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που ενισχύει την ανθεκτικότητα των παιδιών σας.

1. Διδάξτε τα παιδιά σας να σκέφτονται ρεαλιστικά

Ένα παιδί με υπερβολική αυτοπεποίθηση δεν θα μελετήσει για ένα διαγώνισμα επειδή θα σκεφτεί ότι είναι πολύ εύκολο. Από την άλλη μεριά, ένα παιδί χωρίς αυτοπεποίθηση δεν θα καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια γιατί θα σκεφτεί ότι θα αποτύχει σε κάθε περίπτωση.

Εάν θέλετε το παιδί σας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, διδάξτε του πως να αναπτύξει έναν ρεαλιστικό εσωτερικό διάλογο. Ένα παιδί που μπορεί να αναγνωρίσει τους περιορισμούς του, ενώ εξακολουθεί να αναγνωρίζει τη δύναμη της προσπάθειάς του, θα πάει πολύ μπροστά στη ζωή.

Κάντε ερωτήσεις που θα βοηθήσουν το παιδί σας να δει τα πράγματα με ελαφρώς διαφορετική οπτική. Για παράδειγμα, εάν επιμένει ότι δεν θα τα καταφέρει ποτέ με την ομάδα μπάσκετ, ρωτήστε το: “Τι μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας;” Ή, αν σας λέει πράγματα όπως “Κανείς δεν θέλει να είναι φίλος μαζί μου”, ενθαρρύνετέ το να αναζητήσει τις εξαιρέσεις. Ρωτήστε, “Πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν ήθελε κάποιος να γίνετε φίλοι;” Βοηθήστε τα παιδιά σας να δουν ότι οι παραδοχές τους μπορεί να παραμορφωθούν και τα συμπεράσματά τους μπορεί να είναι ανακριβή.

2. Υμνήστε τις προσπάθειές τους και όχι τα επιτεύγματά τους

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι βοηθούν τα παιδιά τους λέγοντας τους πράγματα όπως, “Καταπληκτική δουλειά σήμερα που έβαλες δύο καλάθια στο παιχνίδι” ή “Είμαι τόσο περήφανος που έγραψες Α στο διαγώνισμα.” Όμως, οι έπαινοι για τα θετικά τους αποτελέσματα στέλνει τα λάθος μηνύματα.

Ένα παιδί που πιστεύει ότι το επίτευγμα είναι ο απώτερος στόχος θα φοβάται να κάνει πράγματα όπου μπορεί να αποτύχει. Δεν θα δοκιμάσει νέα πράγματα γιατί δεν θα είναι εγγυημένη η επιτυχία. Επομένως, αντί να δοκιμάσει και στην ομάδα ποδοσφαίρου ή να ξεκινήσει ένα νέο χόμπι, θα περιορίσει τις δραστηριότητές τους σε αυτές που μπορεί να ανταπεξέλθει επαρκώς.

Το να επαινούμε τα παιδιά μόνο για τα επιτεύγματά τους τους διδάσκει επίσης ότι πρέπει να πετύχουν με κάθε κόστος. Έτσι ένα παιδί μπορεί να εξαπατήσει για να κερδίσει ή να συμπεριφερθεί στους άλλους άσχημα για να προχωρήσει στην ζωή του.

Παινέψτε το παιδί σας για την προσπάθειά του. Πείτε πράγματα όπως, “Όλη αυτή η προσπάθεια που κάνεις είναι πολύ σημαντική και θα αποδώσει” ή “Είμαι τόσο περήφανος για σένα που μελετάς τόσο σκληρά”. Όταν ξεκαθαρίζετε ότι εκτιμάτε την προσπάθεια – και είναι εντάξει να αποτύχει – το παιδί σας θα είναι πιο πιθανό να επιμείνει, ακόμη και κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων προκλήσεων.

3. Διδάξτε τους δεξιότητες για να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους

Πολλοί γονείς λένε στα παιδιά τους να «ηρεμήσουν» ή «σταματήσουν να ανησυχούν». Άλλοι ρυθμίζουν γρήγορα τα συναισθήματα των παιδιών τους αντί για αυτά. Όταν τα παιδιά τους βαριούνται, τα διασκεδάζουν. Όταν είναι λυπημένα, τα ενθαρρύνουν.

Κατά συνέπεια, τα παιδιά δεν μαθαίνουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι το 60% των φοιτητών λένε ότι δεν έχουν τις συναισθηματικές δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τη ζωή μετά το λύκειο.

Για να αξιοποιήσουν τις μεγαλύτερες δυνατότητές τους στη ζωή, τα παιδιά χρειάζονται συναισθηματικές δεξιότητες. Σε τελική ανάλυση, πόσο επιτυχημένος μπορεί να είναι ένας αθλητής εάν δεν μπορεί να ελέγξει την ψυχραιμία του; Ή πόσο μακριά θα φτάσει το παιδί σας στον εταιρικό κόσμο εάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον φόβο της απόρριψης;

Διδάξτε στο παιδί σας πώς να αντιμετωπίζει τα αρνητικά συναισθήματα ή πώς να ηρεμήσει όταν είναι αναστατωμένο. Ενώ ένα παιδί μπορεί να βρει τον τρόπο μέσω της ζωγραφικής, ένα άλλο παιδί μπορεί να τον βρει μέσω της μουσικής.

Βοηθήστε τα παιδιά σας να εντοπίσουν τι λειτουργεί για αυτά. Διδάξτε τους ότι δεν χρειάζεται πάντα να είναι ευτυχισμένα και ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα άβολα συναισθήματά τους. Τέλος, καταστήστε σαφές ότι μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Δεν είναι τα συναισθήματά αυτά που πρέπει να τους ελέγχουν.