Πως να κάνετε ομαλή την μετάβαση του παιδιού σας στο κρεβάτι του!

Ως πολυάσχολη μαμά τεσσάρων παιδιών, ένα πράγμα που απολαμβάνω πολύ είναι να κοιμάμαι!! Ο μεγαλύτερος μου (ο οποίος είναι τώρα 8) ήταν πολύ δύσκολος στον ύπνο! Δε νομίζω ότι κοιμήθηκε ολόκληρη τη νύχτα μέχρι που έγινε 5 ετών. Η μεγαλύτερη κόρη μου (η οποία είναι τώρα 5) κοιμόταν πολύ καλά μέχρι τα 2 αλλά στην συνέχεια ξυπνούσε πολύ συχνά μέχρι τα 4. Η εξάντληση που νοιώθαμε συνεχώς δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Τώρα με 4 παιδιά αστειευόμαστε με τον άντρα μου ότι δεν πρόκειται να κοιμηθούμε ποτέ ξανά.

Η φιλοσοφία μου ως γονέας είναι να κάνουμε ουσιαστικά ότι χρειάζεται για να μπορούμε όλοι να κοιμόμαστε. Έχω μοιραστεί κάποιες από τις αγαπημένες μου συμβουλές ύπνου στο παρελθόν, επειδή ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για μένα. Όταν δεν κοιμάμαι, δεν είμαι καλή μαμά. Είμαι μανιώδης, ανυπόμονη και αγενής και τα παιδιά μου επίσης.
Με τα χρόνια, αφού δοκιμάσαμε πολλά διαφορετικά πράγματα και αποτύχαμε στα περισσότερα, αρχίσαμε να επινοούμε καινούριες λύσεις σε σχέση με τα παιδιά και τον ύπνο. Αυτή την εβδομάδα προσπαθούμε να μεταφέρουμε μόνιμα πλέον το τρίτο μας παιδί από την κούνια στο κρεβάτι του. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μερικά από τα πράγματα που κάνουμε για να βοηθήσουμε στην ομαλή αυτή μετάβαση.

Εδώ είναι οι 10 κορυφαίες συμβουλές μας για να κάνουμε τη μετάβαση από την κούνια στο κρεβάτι ομαλή για τα μικρά παιδιά:

1. Περιμένετε να γίνει η μετάβαση μέχρι το παιδί σας να είναι έτοιμο!

Το τρίχρονο μου άρχισε να αναρριχιέται από την κούνια του πριν από ένα χρόνο. Δεν ήμουν έτοιμη γι ‘αυτόν να μετακινηθεί σε ένα μεγάλο κρεβάτι και έτσι τον ενθάρρυνα να μείνει στην κούνια του. Μερικές φορές τον δωροδόκησα κιόλας με διάφορους τρόπους. Χρειάστηκε μια εβδομάδα ή δύο, αλλά τελικά το δέχτηκε και έτσι καταφέραμε να αποφύγουμε τη μετάβαση σε ένα μεγάλο παιδικό κρεβάτι μέχρι που ένιωθα ότι ήταν πιο ώριμος. Τώρα που είναι 3 ετών, και αρκετά έτοιμος να ακούει οδηγίες, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να τον μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο παιδικό κρεβάτι. Εάν το παιδί σας κοιμάται ακόμα στην κούνια του και δεν παραπονιέται διατηρήστε αυτήν την κατάσταση όσο περισσότερο μπορείτε.

2. Συζητήστε πολύ για τη μετάβαση σε κρεβάτι!

Με την κόρη μου η μετάβασή της ήταν πολύ γρήγορη και αναγκαστική επειδή δεν ήταν ασφαλής. Με το τρίχρονο γιο μου μιλάμε για τη μετακίνηση σε ένα μεγάλο παιδικό κρεβάτι εδώ και αρκετές εβδομάδες. Έχουμε μιλήσει για το πότε θα έρθει, τι θα μπορούσε να φέρει στο κρεβάτι του, και πόσο άνετο θα είναι.

3. Χρησιμοποιήστε μεγάλα αδέλφια ή μεγαλύτερους φίλους για να βοηθήσετε το παιδί σας να ενθουσιαστεί με το νέο του κρεβάτι.

Όταν έπρεπε ο τρίτος μου να πάει επιτέλους σε κρεβάτι τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του του έδειξαν πόσο φοβερή εμπειρία είναι. Το Σαββατοκύριακο που αγοράσαμε το καινούριο του στρώμα, τα μεγάλα παιδιά τον πήραν στο γκαράζ για να το ελέγξουν και ήταν τόσο ενθουσιασμένοι που βοηθούσαν όταν καθορίζαμε που θα μπει το κρεβάτι του. Τα μεγάλα του αδέλφια τον βοήθησαν να φτιάξει το νέο του κρεβάτι, να το αγαπήσει και να αρχίσει να νοιώθει τον χώρο πιο ζεστό. Ο ενθουσιασμός τους του έκανε εξαιρετικό καλό όταν έπρεπε να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα!

4. Δημιουργήστε ένα σούπερ ζεστό χώρο για το παιδί σας.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάναμε με την κόρη μας ήταν ότι την μετακινήσαμε από την κούνια σε ένα μικρό παιδικό κρεβάτι χωρίς να σκεφτούμε τον παράγοντα άνεση. Το κρεβάτι ήταν μικρό και αρκετά άβολο. Παρόλο που της πήραμε μερικές κουβέρτες και μαξιλάρια, δεν σκεφτήκαμε πώς το σκληρό αυτό κρεβάτι θα επηρέαζε τον ύπνο της κόρης μας.

Μετά από λίγους μήνες χωρίς σχεδόν καθόλου ύπνο αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι. Καταλήξαμε να της αγοράσουμε ένα βασιλικό στρώμα με μαλακό μαξιλάρι. Σκεφτήκαμε ότι εάν επρόκειτο να βοηθήσουμε τον ύπνο της, θα έπρεπε να την κάνουμε να νοιώσει άνετα. Πήραμε ένα μεγάλο πουπουλένιο πάπλωμα και πολλά άνετα μαξιλάρια. Της βάλαμε επίσης στο κρεβάτι μερικά από τα αγαπημένα της αρκουδάκια. Η διαφορά μεταξύ του σκληρού μικρού παιδικού κρεβατιού και του μεγάλου άνετου κρεβατιού ήταν εκπληκτική. Η κόρη μου τελικά άρχισε να κοιμάται όλη τη νύχτα και έμοιαζε τόσο γαλήνια.

5. Αγοράστε ένα κρεβάτι για να δώσετε στο παιδί σας κάποια όρια και μην τα αφήσετε να πέσουν κάτω από το κρεβάτι.

Για να βοηθήσω τα παιδιά μου να νοιώσουν ασφάλεια στο νέο τους εγχείρημα έβαζα προστατευτικό στο καινούργιο κρεβάτι. Αυτό δίνει στο παιδί κάποια όρια και καθιστά λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να πέσει από το κρεβάτι. Επίσης με το προστατευτικό κάλυμμα το κρεβάτι είναι πιο περιποιημένο αφού είναι πιο δύσκολο για το παιδί σας και τους φίλους του να έχουν τόσο άμεση πρόσβαση σε αυτό ή να αρχίσουν να τραβάνε το πάπλωμα και τα σεντόνια σαν παιχνίδι.

6. Ορίστε κάποιες προσδοκίες και παραμείνετε συνεπής.

Πριν μετακινήσουμε το παιδί στο μεγάλο κρεβάτι, πρέπει να μιλάμε για τις προσδοκίες μας. Κάποιες από τις προσδοκίες μας ήταν όταν το παιδί χρειαστεί να σηκωθεί για τουαλέτα μέσα στη νύχτα να μας φωνάξει και να μην σηκωθεί μόνο του. Επίσης το πρωί να παραμείνει στο κρεβάτι του μέχρι να πάμε εμείς να το σηκώσουμε. Έχει αρκετά παιχνίδια στο κρεβάτι για να απασχοληθεί μέχρι τότε. Μια άλλη προσδοκία μας ήταν να παραμείνει εκεί όλη τη νύχτα. Αν βγει, τότε ο στόχος μας ήταν να επιστρέψει πάλι εκεί. Μας αρέσει να χρησιμοποιούμε πολλά θετικά σχόλια και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας σε κάθε καινούργια τους προσπάθεια. Όταν όλοι μας δίνουμε θετική ανατροφοδότηση, βοηθά πραγματικά το παιδί να έχει κίνητρο και να μην παραιτείται εύκολα.

7. Βάλτε το νέο κρεβάτι του εκεί που ήταν η κούνια του για να συμβάλλετε στην διατήρηση των συνεπειών.

Όταν ο μεγαλύτερος γιος μου μετακόμισε στο νέο του κρεβάτι αλλάξαμε την θέση του κρεβατιού και το βάζουμε στο παράθυρο. Αυτό δημιούργησε έναν ολόκληρο νέο κόσμο διασκέδασης γι’ αυτόν, επειδή μπορούσε να κοιτάζει έξω από το παράθυρο όποτε ήθελε, να παίζει με τα παντζούρια και να χτυπάει το παράθυρο. Με τα δύο επόμενα παιδιά μας αποφασίσαμε να βάλουμε τα κρεβάτια τους ακριβώς στα ίδια σημεία που ήταν οι κούνιες τους. Αυτό έκανε τη νύχτα πιο οικεία από την στιγμή που κοιμόντουσαν στο ίδιο σημείο με πριν.

8. Να είστε υποστηρικτικοί και παρηγορητικοί αν το παιδί σας είναι λυπημένο.

Μία από τις αγαπημένες μου συμβουλές όσον αφορά τις αλλαγές στην ζωή ενός παιδιού είναι η ευαισθητοποίηση και η αναγνώριση των συναισθημάτων του. Η αλλαγή από την κούνια σε ένα νέο μεγάλο κρεβάτι μπορεί να είναι συντριπτική για μερικά μικρά παιδιά. Η υποστήριξη μας και η παροχή συναισθηματικής υποστήριξης με αγκαλιές και βοήθεια μπορεί να διευκολύνουν αυτή τη μετάβαση. Με την κόρη μας ήμασταν λιγότεροι υποστηρικτικοί στο να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα της και περισσότερο αυστηροί. Έχει πολύ άγχος και είναι επίσης πολύ ευαίσθητη, γι ‘αυτό η μετάβαση σε ένα μεγάλο κρεβάτι ήταν πραγματικά δύσκολη γι’ αυτήν. Αν είχαμε μεγαλύτερη ευαισθησία στα συναισθήματά της, νομίζω ότι η μετάβαση θα ήταν πολύ πιο ομαλή.

9. Αφήστε το παιδί σας να φέρει μαζί του ένα μεταβατικό αντικείμενο στο κρεβάτι.

Τα γεμιστά ζώα, τα μαλακά παιχνίδια, μια ειδική κουβέρτα ή μια πιπίλα μπορεί να είναι ένα οικείο στοιχείο μετάβασης για το παιδί σας. Μου αρέσει να αφήνω τα παιδιά μου να έχουν τον έλεγχο αυτής της πτυχής του ύπνου τους και να μπορούν να φέρουν μερικά από τα αγαπημένα τους αντικείμενα στο κρεβάτι μαζί τους. Και γνωρίζουν ότι μπορούν να τα κρατήσουν εκεί για όσο διάστημα τους βοηθάει να κοιμούνται καλύτερα και πιο εύκολα. Περιστασιακά πρέπει να αφαιρώ κάτι, αλλά αυτό είναι σπάνιο!

10. Να είστε ευέλικτοι.

Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για το παιδί σας να προσαρμοστεί στο νέο του κρεβάτι. Εάν δεν λειτουργεί, είναι απολύτως φυσιολογικό να είστε ευέλικτοι και να μετακινήσετε το παιδί σας πίσω στην κούνια του αν είναι ακόμα μικρό και να δοκιμάσετε ξανά λίγο καιρό αργότερα. Κάθε παιδί προσαρμόζετε σε νέες καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό χρόνο και μερικές φορές δεν θα το γνωρίζετε μέχρι να το ζήσετε.

 

Πηγή: http://www.toddlerapproved.com

Comments are closed.