Οι 10 καλύτεροι τρόποι για να ενισχύσετε τις γονικές σας δεξιότητες

Νοιώθετε ενοχές που μαλώσατε το παιδί σας; Μετανοιώνετε συχνά επειδή δεν είστε καλός γονιός; Δεν είστε οι μόνοι που αισθάνεστε έτσι!!

Οι σωστές γονικές δεξιότητες επιτυγχάνονται πάντα με τον καιρό. Για να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερος γονιός πρέπει συνεχώς να μαθαίνετε. Δεν είναι κάτι που διδάσκετε στο σχολείο. Και κανείς δεν μπορεί να είναι ιδανικός από την πρώτη μέρα. Ακολουθήστε λοιπόν τα πρώτα βήματα για να γίνετε καλός γονιός και κατανοήστε τους προτεινόμενους τρόπυς που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε.

1. Να είστε καλός ακροατής.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλαβαίνετε το παιδί σας και για να γίνει αυτό πρέπει να μάθετε να το ακούτε. Οι περισσότεροι γονείς αναλώνονται συνεχώς στα μη και στα όχι χωρίς να δίνουν στο παιδί τους την ευκαιρία να εξηγήσει τους φόβους του, τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες του.

2. Δείξτε την άνευ όρων αγάπη σας.

Είναι προφανές ότι όλοι οι γονείς αγαπάνε τα παιδιά τους, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό να δείχνουν την αγάπη και την στοργή τους εμφανώς. Εξάλλου κανείς, πόσο μάλλον ένα παιδί δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας. Μια αγκαλιά κάθε μέρα και μερικά λόγια αγάπης θα κάνουν το παιδί σας να αισθανθεί αγαπητό και γεμάτο στοργή. Την ίδια στιγμή το παιδί θα γεμίσει ασφάλεια και ευτυχία.

3. Ξόδέψτε εποικοδομητικό χρόνο με το παιδί σας.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του “ξοδεύω χρόνο” και ¨ξοδεύω εποικοδομητικό χρόνο”. Όντας γονιός πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε τον περισσότερο χρόνο με το παιδί σας διαδραστικό πχ. παίζοντας παιχνίδια, λέγοντας ιστορίες ή απλά συζητώντας καθημερινά πράγματα. Αυτό θα ενισχύσει το συναισθηματικό σας δέσιμο με το παιδί σας.

4. Να είστε σταθεροί, δίκαιοι και φιλικοί.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες πειθαρχίας στο σπίτι. Οι κανόνες πρέπει να είναι δίκαιοι, το οποίο υποδηλώνει ότι η τιμωρία για την παραβίαση του κανόνα δεν θα πρέπει να είναι πολύ σκληρή. Σε κάθε περίπτωση όμως η επικοινωνία πρέπει να είναι φιλική, χωρίς απειλές και μη καταχρηστική. Το παιδί πρέπει να σας σέβεται και όχι να σας φοβάται.

5. Να είστε σταθεροί με τα όρια σας.

Μην φτιάχνετε κανόνες μόνο για να τους φτιάξετε.! Είναι απαραίτητο να δημιουργείτε απόλυτους κανόνες και να μην ξεφεύγετε από αυτούς. Και οι κανόνες δεν θα πρέπει να αλλάζουν ανάλογα με το πως σας βολεύει. Αν τους ακολουθείτε απόλυτα στέλνετε ένα σταθερό μήνυμα στο παιδί να συμμορφώνεται με αυτούς.

6. Να είστε ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα.

Ο γονιός είναι το πρώτο πρότυπο για το παιδί του. Ότι λέτε στο παιδί σας και ότι κάνετε πρέπει να είναι ακριβώς το ίδιο. Όπως έχει σωστά υποθεί, ένα παιδί μπορεί να μάθει λιγότερα από αυτά που του λέτε και περισσότερα από αυτά που κάνετε. Να είστε πρότυπο στο παιδί σας με όλη την σημασία της λέξης.

7. Να εκτιμάται και όχι να καταδικάζεται.

Το να μεγαλώνετε με θετικό τρόπο τα παιδιά σας είναι πολύ σημαντικό. Αντί να λέτε στο παιδί σας συνέχεια τι να μην κάνει, πείτε του τι να κάνει. Να θυμάστε επίσης να του δείχνετε ότι αναγνωρίζετε ότι καλό κάνει. Μπορείτε ακόμα και να το επιβραβεύετε για τις καλές του πράξεις. Έτσι θα εξασφαλίσεται ότι θα επαναλάβει την καλή συμπεριφορά.

8. Να είστε ανοιχτοί στο να μαθαίνετε.

Μην σταματάτε ποτέ να ψάχνετε πληροφορίες για τις σωστές ικανότητες ενός γονιού, να τις καταννοείτε και να τις μαθαίνετε. Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία, να ψάξετε στο ίντερνετ ή απλά να ρωτήσετε τους φίλους σας. Υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης γι’ αυτό μην σταματήσετε ποτέ.

9. Μπείτε στην θέση του παιδιού σας.

Πριν κρίνετε την συμπεριφορά του παιδιού σας είναι απαραίτητο να καταλάβετε την πλευρά του. Θυμηθείτε επίσης πως είσασταν εσείς σαν παιδί. Δώστε τους πάντα την δυνατότητα να εξηγήσουν την συμπεριφορά τους. Το πιο εύκολο είναι να είστε επικριτικοί αλλά η επιβράβευση έρχεται με την καταννόηση και την συγχώρεση.

10. Να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και με το παιδί σας.

Να θυμάστε πάντα ότι η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Μη περιμένετε ποτέ το παιδί σας να αλλάξει σε μία βραδιά ή εσείς να γίνετε ο καλύτερος γονιός έτσι απλά. Όλα χρειάζονται χρόνο και οι αλλαγές έρχονται σταδιακά. Γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί.

 

Comments are closed.