Εκπαίδευση γονέων: Συμβουλές κοινωνικής καθοδήγησης

Η απόκτηση φίλων είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ζωή όλων μας. Μερικά παιδιά κάνουν πιο εύκολα φιλίες με άλλα παιδιά, ενώ άλλα πρέπει να μάθουν μερικές στρατηγικές και να προπονηθούν στην πορεία.

Πριν από λίγο καιρό παρακολούθησα μια εκπαιδευτική βραδιά για το νηπιαγωγείο του γιου μου και μου άρεσαν πολλά από τα πράγματα που μοιράστηκαν οι παρουσιαστές μαζί μας όσον αφορά την δημιουργία φίλων και την κοινωνική καθοδήγηση. Ο Sue Dinwiddie, πρώην διευθυντής από το Bing Preschool του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, ήταν ο παρουσιαστής.

Η κοινωνική καθοδήγηση είναι ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να μάθουν οι γονείς!  Πολλές φορές τα παιδιά φτιάχνουν μόνα τους σενάρια όπου έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν νέους φίλους. Πολλά παιδιά δεν διαθέτουν τα εργαλεία για να περιηγηθούν στον κοινωνικό κόσμο που μας περιβάλλει και δεν επωφελούνται από τις ευκαιρίες που τους δίνονται.

Σας έχει τύχει ποτέ να πάτε σε ένα κοινωνικό γεγονός και φεύγοντας να σκεφτείτε “Τελικά σπατάλησα τον χρόνο μου, _______ πάλι έπαιζε μόνος του όλη την ώρα… Δεν έκανε καινούργιους φίλους.” 

Εμένα μου έχει τύχει πολλές φορές.

Εδώ σας παραθέτω 6 χρήσιμες συμβουλές για να μάθετε να προπονείται τα παιδιά σας να παίζουν με άλλα παιδιά…

1. Βοηθήστε το παιδί σας να παρατηρεί τα παιχνίδια που παίζονται μεταξύ φίλων και βοηθήστε το να συμμετάσχει.

Αν τα παιδιά παίζουν παιχνίδια ρόλων, παρατηρήστε τους ρόλους που έχει αναλάβει κάθε παιδί. Αναλύστε τους στο δικό σας παιδί. Βοηθήστε το παιδί σας να αποφασίσει ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει.

Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε: “Βλέπεις τον Γιάννη και τον Γιώργο που παίζουν τους υπερ-ήρωες; Μου φαίνεται ότι ο Γιάννης κάνει τον Batman και ο Γιώργος τον Superman. Εσύ τι θα μπορούσες να κάνεις;”

2. Προσέγγιση φίλων (ή νέων παιδιών) με το παιδί σας.

Ρωτήστε αν μπορείτε να παίξετε και εσείς. Πιθανότατα κανένα παιδί δεν θα πει όχι σε έναν ενήλικα, σωστά; Παίξτε με την ομάδα μαζί με το παιδί σας για λίγο και εξηγήστε του με ποιόν τρόπο μπορεί να συμμετάσχει. Την επόμενη φορά, ζητήστε από το παιδί σας να ρωτήσει μόνο του εάν μπορεί να παίξει.

3. Επισημάνετε κοινά ενδιαφέροντα / συμπαράσταση στα παιδιά.

Βοηθήστε το να γίνει φίλος με κάποια συγκεκριμένα παιδιά. Διδάξετε του πως να παρατηρεί τις ομοιότητες του με των φίλων του… μερικές φορές τα μικρά παιδιά μπορεί να μην θυμούνται.

4. Γίνεται εσείς η γέφυρα μεταξύ των παιδιών. 

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε την κατασκευή ενός πύργου με τουβλάκια. Προσκαλέστε κάθε παιδί να βάλει από ένα κομμάτι στον πύργο σας… ξαφνικά όλα τα παιδιά θα έχουν περάσει από το πλήρες μοναχικό παιχνίδι στο συνεταιριστικό παιχνίδι!

5. Σταδιακά μπείτε στο παρασκήνιο όταν τα παιδιά αρχίσουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Είναι σημαντικό να μάθετε πότε να αποχωρείτε!

6. Δώστε στο παιδί σας πολλές ευκαιρίες για επιτυχία βρίσκοντας πολλούς τρόπους για να αλληλεπιδράσουν με τους συνομηλίκους τους. 

Θεωρώ ότι καθώς έχω δημιουργήσει ποικίλες ευκαιρίες εβδομαδιαία για τα παιδιά μου για να αλληλεπιδρούν με τους συμμαθητές και τους φίλους τους (καλέσματα φίλων στο σπίτι, εξορμήσεις σε παιδικές χαρές, συναντήσεις με νέους φίλους στο πάρκο κλπ.), έχω συμπεράνει ότι είναι πολύ πιο άνετα γι’ αυτά να παίζουν με βάση την συνεργασία ώστε να ξεκινήσει το παιχνίδι με τα υπόλοιπα παιδιά.

Πηγή: http://www.toddlerapproved.com

Comments are closed.