Διατροφή και παιδί

Η αγάπη για την σωστή διατροφή είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στο παιδί σας.

Αν του μάθετε εξαρχής να τρέφεται με σπιτικό φαγητό, τότε έχετε θέσει τα θεμέλια της υγιεινής διατροφής, σημαντική ωφέλεια στην μετέπειτα ζωή του.

Πολλοί γονείς καταφεύγουν σε έτοιμες βρεφικές τροφές χάριν ευκολίας. Ωστοσό, υπάρχουν πολλά γρήγορα και θρεπτικά γεύματα που μπορείτε να ετοιμάσετε με φρέσκα υλικά. Το παιδί σας θα μπορεί να απολαμβάνει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων με το σπιτικό φαγητό παρά με τις έτοιμες βρεφικές τροφές, και εσείς θα ελέγχετε ακριβώς τι τρώει.

Γεύματα χωρίς πίεση

Το παιδί σας έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καλή σχέση με το φαγητό αν μετατρέπετε το γεύμα του σε διασκέδαση. Όποτε μπορείτε, καλό είναι να κάθεστε και να τρώτε μαζί με το μωράκι σας και να οργανώνετε οικογενειακά γεύματα όσο το δυνατόν πιο συχνά. Το μωρό σας είναι φυσικό να θέλει να εξερευνήσει την υφή και την αίσθηση της τροφής, οπότε δεν χρειάζεται να σας αγχώνει η ακαταστασία. Μπορείτε να βάλετε έναν πλαστικό μουσαμά στο πάτωμα, μια πλαστική σαλιάρα στο μωρό σας, και έτσι να απολαύσετε μαζί του το παιχνίδι με το φαγητό.

Όλοι οι γονείς θέλουν το παιδί τους να τρέφεται σωστά. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνεται αφορμή για συνεχή διαμάχη. Αν, για παράδειγμα, πιέζετε το παιδί σας να τρώει λαχανικά, τότε εκείνο θα μάθει ότι με το να αρνείται να τα φάει, τραβάει την προσοχή σας. Καλύτερα να πάρετε το ανέγγιχτο φαγητό από μπροστά του χωρίς σχόλια και να προσπαθήσετε να του προσφέρετε το ίδιο λαχανικό ύστερα από λίγες μέρες. Παρομοίως, μην παίρνετε πολύ σοβαρά την άρνηση του παιδιού απέναντι σε ορισμένες τροφές. Κάθε παιδί έχει τις προτιμήσεις του, αλλά συχνά πρέπει να του δίνετε το ίδιο φαγητό ξανά και ξανά, ίσως μέχρι και δέκα φορές, ωσότου αποφασίσει να το δοκιμάσει. Επίσης, μπορεί ξαφνικά την μια μέρα να απεχθάνεται μια τροφή και την άλλη μέρα να την καταβροχθίζει.

Τέλος, η υγιεινή διατροφή, αποτελεί συνήθεια την οποία το παιδί σας πρέπει να μαθαίνει ευχάριστα. Μην ανησυχείτε αν δεν τρώει ότι του δίνετε. Εφόσον προσφέρετε στο μωράκι σας ποικιλία τροφών, εκείνο θα λαμβάνει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.

 

Πηγή: Γεύματα για βρέφη και νήπια

Comments are closed.