9 πράγματα που χρειάζεται το παιδί σας αλλά δεν θα σας τα πει

Λίγο καιρό αφότου γεννήθηκε ο πρώτος μου γιός, κάποιος μου είπε κάτι το οποίο άλλαξε την οπτική μου για την ανατροφή των παιδιών.

“Διασκέδασε κάθε στιγμή. Οι μέρες είναι μεγάλες αλλά τα χρόνια λίγα”.

Εκείνη την περίοδο κοιμόμουνα λίγο και είχα πολύ άγχος. Γιατί δεν προσφέρεται να κάνει baby-sitting αντι να μου τα λέει αυτά?

Η ανατροφή των παιδιών είναι μια πανέμορφη καταιγίδα. Αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη. Μερικές μέρες το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συγκρατείσαι. Άλλες μέρες βλέπεις τις προσπάθειές σου, την σκληρή σου δουλειά να έχει αποτελέσματα. Η ανατροφή είναι θέμα μείζονος σημασίας. Οι δυνατές οικογένειες είναι η ραχοκοκκαλιά στις δυνατές κοινωνίες και τους πολιτισμούς. Χωρίς δυνατούς γονείς να μεγαλώνουν δυνατά παιδιά, οι πολιτισμοί παραλύουν και παραμένουν στάσιμοι. Οι γονείς διαμορφώνουν την τροχιά των παιδιών τους.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινής. Τα παιδιά δεν είναι εύκολο να τα καταλάβεις. Ακόμα δεν μπορώ να καταννοήσω γιατί δεν έρχονται με οδηγίες. Και όλα συμβαίνουν τόσο γρήγορα.

Οι μέρες είναι μεγάλες. Τα χρόνια είναι λίγα. Έχεις πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προετοιμάσεις τα παιδιά σου. Και πίσω από τα ανέκφραστα πρόσωπά τους υπάρχουν οι πραγματικές τους ανάγκες. Με τα παιδιά να προσπαθούν και να αγκομαχούν στις προκλήσεις και τις δυσκολίες της σημερινής κοινωνίας, παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά πράγματα που χρειάζονται.

1. Ο γάμος σας πρέπει να έχει προτεραιότητα και όχι αυτά.

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο και πόρους. Πρέπει να τα υπηρετείς και να τους τους παρέχεις. Πρέπει να επενδύεις στο παρόν και στο μέλλον τους. Και ένας από τους καλύτερους τρόπους να επενδύσεις στο παιδί σου είναι να επενδύσεις στον γάμο σου. Αν τα παιδιά σου γίνουν η προτεραιότητά σου θα χάσεις και τα παιδιά και τον γάμο σου. Τα παιδιά σου θα γίνουν είδωλα που θα ζουν τις προσδοκίες σου, και συνεχώς θα περιμένεις περισσότερα από αυτά τα οποία δεν θα μπορούν να κάνουν. Στο σπίτι μας, δεν είμαστε τέλειοι αλλά η γυναίκα μου και εγώ δείχνουμε συνεχώς στα παιδιά πόσο σημαντική είναι η σχέση μας. Τους λέω πόσο σημαντική είναι η μαμά για μένα. Όταν μιλάμε οι δυο μας δεν επιτρέπεται να μας διακόπτουν. Είμαστε στοργικοί μπροστά στα παιδιά μας. Θέλουμε να τους δείχνουμε πόσο σημαντικός είναι ο γάμος μας.

2. Να σε βλεπουν να ακολουθείς τα πιστέυω σου και όχι μόνα να μιλάς γι’ αυτά.

Τα παιδιά μπορεί να ακούνε τα λόγια σας, αλλά θα ακολουθήσουν τις πράξεις σας. Δεν μπορείς να περάσεις σε κάποιον πιστεύω τα οποία δεν κάνεις πράξη. Μην μιλάς για τον Χριστό χωρίς να δείχνεις ότι πραγματικά πιστεύεις σε αυτόν. Μην μιλάς για δικαιοσύνη ενώ ποτέ δεν βοηθάς αυτούς που έχουν την ανάγκη σου. Μπορεί να νομίζεις ότι τα παιδιά σου είναι αφελή. Μπορεί να έχεις δίκιο. Αλλά είσαι και εσύ αφελής αν πιστεύεις ότι δεν παρακολουθούν και δεν αντιγράφουν τις πράξεις σου.

3. Μια ζωή που να μην στηρίζεται συνεχώς στην τεχνολογία.

Είτε τα παιδιά σας είναι νεογέννητα, είτε νήπια, είτε έφηβοι είναι δικιά σας δουλειά να τα αποσυνδέσετε από την τεχνολογία. Όταν η προκαθορισμένη σας αντίδραση στην βαρεμάρα ή στον δημόσιο θυμό τους είναι η τεχνολογία, τους χτίζεται την λαχτάρα για διασκέδαση. Τους διδάσκεται ότι η ζωή τους είναι μια ατελείωτη Disneyland. Και ότι εσείς είστε ο ξεναγός. Δεν είναι δουλειά σας να διασκεδάζετε τα παιδιά ΄σας κάθε στιγμή. Και δεν είναι δουλειά σας να τα προστατεύεται από την βαρεμάρα. Δεν είμαι κατά της τεχνολογίας. Αλλά χρειάζονται όρια. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να αισθανθούν βαρεμάρα και να την ξεπεράσουν. Είναι πολύ διασκεδαστικό να επισκέφτεστε την Disneyland μια φορά στο τόσο, αλλά είναι πολύ βαρετό να την φέρνετε κάθε μέρα στο σπίτι σας.

4. Ενθαρρύνετε τα περισσότερο από ότι τα διορθώνετε.

Μερικές μέρες το λεξικό μου περιορίζεται σε δύο λέξεις: όχι και σταμάτα. Δεν είναι εύκολο να δίνεις έμφαση στα αρνητικά. Όταν τα παιδιά τα κάνουν όλα χάλια είναι προφανές. Τι γίνεται όμως με εκείνες τις φορές που κάνουν κάτι σωστό? Δίνεται έμφαση τότε? Σας γονιός τα ναι σας πρέπει να υπερταιρούν των όχι σας. Πόσο συχνά λέτε “είμαι περήφανος για σένα”, “σ’ αγαπάω” ή “είμαι ευγνώμων που υπάρχεις”? Δεν έχετε ιδέα για την δύναμη της επιβεβαίωσης. Σαν έφηβος σπάνια άκουγα από τον μπαμπά μου πόσο το μ’ αγαπάει, κάτι το οποίο ήθελα απεγνωσμένα. Το ήξερα ότι με αγαπάει αλλά σπάνια το έλεγε. Αυτό άφηνε μια αμφιβολία μέσα μου. Κάθε μέρα τα παιδιά σας κάνουν και σωστές επιλογές. Αν δεν τους το επιβεβαιώσετε όμως είναι σα να μην το προσέχετε.

5. Το να γνωρίζεις την ζωή δεν είναι δίκαιο.

Υπάρχει μια τάση στην Αμερική να πιστεύετε ότι η συμμετοχή είναι νίκη. “Δεν πειράζει που δεν κέρδισες το παιχνίδι. Όποιος συμμετέχει είναι νικητής”. Όχι δεν είναι έτσι. Στην πραγματική ζωή δεν είναι όλοι νικητές. Υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Και μέσω της ήττας και της απόρριψης μαθαίνεις. Αναπτύσσεις την επιμονή και την υπομονή. Η ήττα σε ρίχνει, αλλά μόνο μέσω αυτής έχεις την ευκαιρία να ξανασηκωθείς και να γίνεις πιο δυνατός από πριν. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν την απόρριψη σαν ένα σημαντικό συστατικό της ζωής. Πρέπει να μάθουν ότι η σκληρή δουλειά έχει μεγάλη σημασία. Η ζωή δεν σου χαρίζει επαίνους επειδή απλά εμφανίστηκες κάπου. Μερικές φορές πρέπει να αποτυγχάνεις.

6. Να λες όχι και να προστατεύεις τα όρια τους.

Από την στιγμή που τα παιδιά ξεκινάνε να μπουσουλάνε μας σπρώχνουν στα όριά μας. Ότι τους πεις κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Στην αρχή πίστευα ότι τα παιδιά είναι διαβολικά πλάσματα που χαίρονται να με νευριάζουν. Δεν είναι όμως έτσι. Ο λόγος που μας ωθούν στα άκρα είναι γιατί θέλουν να εξασφαλίσουν ότι υπάρχουν. Δημιούργησε όρια ανάμεσα στα παιδιά σου και στις προσδοκίες σου. Πρέπει να καταλάβουν ξεκάθαρα τι επιτρέπεται και τι όχι. Πρέπει όμως να δημιουργήσεις και όρια ανάμεσα στα παιδιά και στo ατελείωτο μπαράζ δραστηριοτήτων και ευκαιριών. Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα. Και ούτε τα παιδιά σου μπορούν να δοκιμάσουν τα πάντα. Γι’ αυτά κάθε νέα ευκαιρία είναι κάτι καινούριο. Είναι δικιά σου δουλειά να τα κρατήσεις προσγειωμένα και να τα αποτρέψεις από το να πνίγονται μέσα σε δραστηριότητες. Τα παιδιά μπορεί να μην το εκφράσουν, αλλά έχουν ανάγκη το όχι.

7. Βοήθησε τα να γίνουν ο άνδρας ή η γυναίκα που δημιουργήθηκαν να γίνουν και όχι αυτό που θα ήθελες να γίνουν.

Πριν γίνω γονιός ονειρευόμουν να αποκτήσω γιό ο οποίος θα ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο και θα πηγαίναμε μαζί στο γήπεδο. Αφού έγινα γονιός συνειδητοποίησα ότι αυτά ήταν τα δικά μου θέλω. Μπορεί ο γιος μου να βρει ενδιαφέρον στο ποδόσφαιρο μπορεί και όχι. Αυτό που πρέπει να με απασχολεί είναι να τα βοηθήσω να γίνουν αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν να γίνουν. Να τα βοηθήσω να αναγνωρίσουν τα προσόντα τους, αυτά που πραγματικά κάνουν καλά. Να ανακαλύψουν καινούρια πράγματα. Να μην τους επιβάλλομαι. Και ποτέ να μην συγκρίνεται τα παιδιά σας. Ούτε με τα αδέλφια τους ούτε με τα άλλα παιδιά. Διδάξτε τους να ανταγωνίζονται με αυτό που ήταν χτες και όχι με αυτόν που έχουν δίπλα τους. Ξεκινήστε να τα προκαλείτε να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

8. Μιλήστε για το σεξ και για άλλα δύσκολα θέματα νωρίς και συχνά.

Στην ζωή δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουμε τα δύσκολα θέματα σε σχ΄ση με τα παιδιά μας ούτε να ντρεπόμαστε να τους μιλήσουμε γι’ αυτά. Κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα μάθουν για το σεξ. Γιατί να μην το μάθουν από εσάς πριν τους τύχει κάποια άσχημη εμπειρία ή πριν έρθουν σε κάποια δύσκολη θέση? Θα ακούσουν για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Το ερώτημα είναι ποιός θα τους τα πει. Το να κάθεσαι χαλαρός και να υποθέτεις ότι θα τα ανακαλύψουν δείχνει ότι είσαι κακός γονιός. Αν δεν ανοίξεις σωστό διάλογο μαζί τους και δεν τα μάθεις οτί μπορούν να συζητούν τα πάντα μαζί σου, κάποια στιγμή τα παιδιά θα βρουν άλλους ανθρώπους για να τα μάθουν. Και μπορεί να μην έχουν την ίδια ομαλή κατάληξη που θα είχαν μαζί σου.

9. Προσευχήσου γι’ αυτά, με αυτά και πάνω από αυτά.

Σας προσκαλώ να προσευχηθείτε για τα παιδιά σας είτε είναι μερικών ημερών είτε πλησιάζει η αποφοίτησή τους. Η γυναίκα μου και εγώ προσευχόμαστε με τα παιδιά μας κάθε βράδυ. Επίσης προσευχόμαστε γι’ αυτά ο καθένας μόνος του. Προσευχόμαστε για το μέλλον τους, για τον άνθρωπο που θα αγαπήσουν, προσευχόμαστε στον Θεό να τους προστατεύει το μυαλό και την καρδιά. Όταν τα παιδιά βρεθούν σε δύσκολες καταστάσεις αυτές οι προσευχές θα τα βοηθήσουν. Θα τα προστατέψουν. Θα τους αλλάξουν την ζωή.

 

Το κείμενο έχει γραφτεί στην αγγλική γλώσσα από τον Frank Powell.

Comments are closed.