7 συμβουλές για να αποτρέψετε το μικρό σας να χτυπάει τους άλλους

Το μικρό σας είναι επιθετικό και βρίσκεστε συχνά στην δυσάρεστη θέση να το χωρίζετε από καβγάδες που προκαλεί; Παρακάτω σας παραθέτουμε 7 συμβουλές για να αποτρέψετε να χτυπάει τους άλλους.

1. Μην το κάνετε να φαίνεται σαν παιχνίδι.
Σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά χτυπούν τα άλλα παιδάκια. Δεν έχουν τα εργαλεία επικοινωνίας που χρειάζονται για να εκφραστούν, και τελικά η απογοήτευση ή ακόμα και η περιέργεια θα μετατραπεί σε ένα χτύπημα.  Όταν χτυπά κάποιον άλλον το παιδί σας, είτε πρόκειται για ενήλικα είτε για παιδί, απαιτείται άμεση δράση. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το παιδί σας ότι το χτύπημα δεν επιτρέπεται.
Μην γελάτε και σε καμία περίπτωση μην κάνετε το παιδί σας να πιστέψει ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι αποδεκτή. Όταν δίνετε μεγάλη προσοχή στη συμπεριφορά – είτε θετική είτε αρνητική, είναι πιο πιθανό να επαναλάβουν το αδίκημα. Επαναλαμβάνουν τη συμπεριφορά εν μέρει επειδή έλαβαν την προσοχή γι ‘αυτό, και εν μέρει για να ελέγξουν και να δουν αν θα λάβουν την ίδια αντίδραση για δεύτερη φορά.

2. Μην του επιτρέπεται να χτυπήσει πίσω τους άλλους.
Το να χτυπάει πίσω ένα παιδάκι που το χτύπησε ενισχύει πραγματικά την επιθετική συμπεριφορά. Θα καταλήξετε με ένα παιδί που χτυπά σταθερά για να πάρει αυτό που θέλει κάθε φορά. Αντίθετα, θα μπορούσε το μικρό παιδί σας να πάρει τις επιθετικές συνήθειες του από σας; Μήπως τα απομακρύνετε και τα χτυπάτε σαν τιμωρία; Πώς χειρίζεστε τις καταστάσεις; Βλέπετε τον θυμό σας να βασιλεύει ή τα αφήνετε όλα έξω;

3. Παρέχετε στο παιδί σας άλλους τρόπους επικοινωνίας.
Μια από τις κύριες αιτίες για το χτύπημα είναι ότι ένα μικρό παιδί δεν έχει τις δεξιότητες επικοινωνίας για να πάρει αυτό που χρειάζεται. Τα παιδιά μπορεί να χτυπήσουν για διασκέδαση ή από θυμό. Δεν είναι απαραιτήτως μια πράξη επιθετικότητας. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει νέους τρόπους για να ζητήσει αυτό που θέλει. Εάν, για παράδειγμα, θέλει να παίξει με ένα παιδί, να του διδάξετε τον τρόπο να το ζητήσει.

4. Αναγνώριση των σημείων.
Το παιδί σας χτυπά όταν είναι κουρασμένο, απογοητευμένο, ενθουσιασμένο ή βαριέται; Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του όταν συμβαίνουν τα επεισόδια χτυπήματος. Θα είστε σε θέση να βοηθήσετε να διαχειριστείτε το χτύπημα καλύτερα αν καταλάβετε πότε και γιατί συμβαίνει. Μερικές φορές το χτύπημα είναι μέρος ενός τραντάγματος, προσπαθήστε να καταλάβετε τι θα μπορούσε να προκάλεσε το τράνταγμα σε πρώτη φάση.

5. Πλοηγηθείτε με προσοχή στο χτύπημα των καταστάσεων.
Να είστε σε υψηλή ειδοποίηση όταν βρίσκεστε σε κατάσταση όπου το παιδί σας μπορεί να χτυπήσει. Για παράδειγμα, εάν το παίρνετε σε μια ομάδα παιχνιδιού μία φορά την εβδομάδα και γενικά χτυπάει άλλα παιδιά, τότε ήρθε η ώρα να κολλήσετε κοντά του και να αποφύγετε τυχόν χτυπήματα. Εάν είστε σε θέση να πιάσετε το χέρι του καθώς ετοιμάζεται να χτυπήσει κάποιον, μπορείτε να του διδάξετε γρήγορα ότι δεν είναι αποδεκτό.

6. Τι γίνεται με την τιμωρία;
Κάθε γονέας έχει τη δική του μέθοδο πειθαρχίας. Τα χρονικά όρια είναι συχνά επιτυχημένα και μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να τα ανακατευθύνετε από την κατάσταση. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το παιδί κάνει αλλαγές στο πρόσωπο που χτύπησε. Η απόκτηση συγνώμης είναι μια καλή δεξιότητα. Επιπλέον, βοηθά το μικρό παιδί σας να μάθει να συναισθάνεται. Η εμπάθεια είναι μια δεξιότητα που δεν θα έρθει μέχρι πολύ αργότερα, αλλά ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να δείξει καλή συμπεριφορά. Χρησιμοποιήστε αυτή τη στιγμή ως ευκαιρία για να διδάξετε την κατάλληλη συμπεριφορά.
Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι απόλυτα εφικτό να πειθαρχήσετε το μικρό παιδί σας.

7. Τραβήξτε το παιδί σας από την κατάσταση.
Εάν το μικρό παιδί σας είναι απλά διεφθαρμένο και το μήνυμα σας δεν περνάει, ίσως είναι καιρός να το τραβήξετε από την κατάσταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν χτυπάει άλλα παιδιά. Αν ένα σύντομο χρονικό διάστημα δεν λειτουργεί, τότε μπορείτε να σταματήσετε να το παίρνετε για να παίξει έξω για να παίξει με άλλα παιδιά μέχρι να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του και να αποκτήσει τον έλεγχο της συμπεριφοράς του.

Τα νήπια χτυπάνε; Είναι συχνά μέρος της ανάπτυξής τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτό και αυτό δεν σημαίνει ότι θα διαρκέσει για πάντα. Καθορίστε σταθερούς κανόνες εδάφους, διδάξτε σωστές συμπεριφορές και υπομονή. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το παιδί σας συμπεριφέρεται με ακατάλληλο τρόπο. Αρχίστε να ρυθμίζετε από τώρα τέτοιου είδους καταστάσεις.

Πηγή: http://koriathome.com/

Comments are closed.