4 Βλαβερά Πράγματα που Λέμε στα Παιδιά Όλη την Ώρα

παιδιά γονείς

Υπάρχουν κάποιες ψυχικά επιβλαβείς φράσεις που τα παιδιά μας ακούνε πολύ συχνά και οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογική ανάπτυξη τους μέχρι και την ενήλικη ζωή τους.
Τα παιδιά έχουν πολύ εύθραυστο εγκέφαλο. Εάν ο 10χρονος Δημήτρης χτυπήσει το κεφάλι του σε ένα σίδερο, θα υποστεί μεγαλύτερο τραυματισμό από ό,τι ο 35χρονος μπαμπάς του υπό τις ίδιες συνθήκες.

Οι περισσότεροι από εμάς ενστικτωδώς το γνωρίζουμε αυτό. Αυτό που συχνά αγνοούμε όμως είναι το γεγονός ότι ο εγκέφαλος των παιδιών δεν είναι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά πιο εύθραυστος. Οι ψυχολόγοι παρομοιάζουν τον εγκέφαλο ενός παιδιού με μαλακή πλαστελίνη. Τα σκληρά λόγια που ο πατέρας του Τζίμι θα μπορούσε να του πει μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην υπόλοιπη ζωή του παιδιού.

Οι περισσότερες φαινομενικά αβλαβείς λέξεις μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογική ανάπτυξη ενός παιδιού μέχρι την ενήλικη ζωή του. Στη συνέχεια ακολουθεί μια λίστα με 4 επιβλαβείς και ψυχικά βλαβερές φράσεις που τα παιδιά ακούνε πολύ συχνά (και δεν θα έπρεπε).

1 – “Είσαι πολύ ευαίσθητος”.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, πολλά παιδιά γεννιούνται απλά με ένα πιο συντονισμένο νευρικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα, αντιδρούν γρήγορα και έντονα σχεδόν σε όλα. Οι γονείς τέτοιων παιδιών κάνουν συχνά το λάθος να προσπαθούν να εξαφανίσουν αυτήν την ευαισθησία.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό έχει επιπτώσεις στην χημεία του εγκεφάλου του παιδιού και μειώνει την ικανότητά του να συμπαθεί τους άλλους. Σε τελική ανάλυση, εάν διδάσκονται ότι τα συναισθήματά τους δεν έχουν σημασία, γιατί να πιστεύουν ότι έχουν των άλλων; Ο παιδοψυχολόγος Elinor Bashe ενθαρρύνει τους γονείς να ακούνε και να αποδέχονται τα συναισθήματα των παιδιών, ακόμα και αν δεν φαίνονται λογικά.

2 – “Έτσι είναι η ζωή”.

Όταν το παιδί σας έρχεται στο σπίτι αναστατωμένο επειδή αποκλείστηκε από την θεατρική παράσταση του σχολείου του, μπορεί να είναι δελεαστικό να πείτε, “Λοιπόν, έτσι είναι η ζωή”. Αυτό που προτείνει  στην ουσία αυτή η φράση είναι “Η συμμετοχή σας εδώ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, οπότε απορρίπτεστε.” Αυτό μπορεί να είναι απολύτως κατάλληλο να το πούμε σε έναν 25χρονο. Όμως ο εγκέφαλος ενός παιδιού δεν είναι σε θέση να κατανοήσει το γεγονός ότι οι φιλοδοξίες του δεν είναι μοναδικές. Όταν τους το πείτε αυτό, θα νιώσουν ένοχοι, απογοητευμένοι και μπερδεμένοι. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να επικυρώσετε τα θέλω τους και στη συνέχεια να τα ενθαρρύνετε να είναι πιο ανθεκτικά.

3 – “Επειδή το λέω εγώ”.

Το καταλαβαίνω. Ο Μικρός Γιωργάκης αρνείται να κοιμηθεί στις 8μ.μ. εκτός αν κατανοήσει τον λόγο. Η μαμά του εξοργισμένη του απαντά, «Θες να μάθεις γιατί; Επειδή το λέω εγώ.” Αυτή είναι μια απαράδεκτη απάντηση. Τείνει να δημιουργεί δυσαρέσκεια στα παιδιά γιατί τα αναγκάζει να αποδεχτούν μια δογματική πεποίθηση. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια διαμάχη εξουσίας όταν το παιδί μάθει να δίνει τις δικές του απαντήσεις που αμφισβητούν την εξουσία των γονιών του. Αντίθετα, όσο μάταιο και αν σας φαίνεται, γιατί απλά δεν απαντάτε στην ερώτηση; Θέλω να πω, οι γονικές αποφάσεις σας βασίζονται στη λογική, γιατί να μην τις μοιραστείτε με το παιδί σας; Θα τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι, μερικές φορές, η εξουσία όντως γνωρίζει πραγματικά καλύτερα.

4 – “Σκάσε”.

Τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία ότι η φράση «σκασμός» είναι προσβλητική. Και ας το παραδεχτούμε, το τελευταίο άτομο που πρέπει να προσβάλει ένα παιδί είναι ο γονέας του. Τώρα, είναι πιθανό να έχετε έναν πολύ καλό λόγο για να πείτε στο παιδί σας να «σκάσει». Αυτός ο λόγος είναι το πιο πιθανό ότι έχετε φτάσει στα όριά σας. Συμβαίνει. Το παιδί σας δεν θα σταματήσει φωνάζει και να κάνει φασαρία με το αδελφάκι του και αυτό σας θυμώνει πραγματικά ειδικά μετά από μια κουραστική μέρα. Αλλά αντί να του το πείτε με αυτόν τον τρόπο, γιατί να μην του εξηγήσετε απλά ότι η μαμά είχε μια κουραστική μέρα και θα εκτιμούσε πραγματικά λίγη περισσότερη ησυχία; Ακόμα καλύτερα, δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να κάνει όσο θόρυβο θέλει και να του πείτε ότι την ώρα «Χ», πρέπει να σταματήσει.

 

Πηγή: https://themindsjournal.com/mentally-damaging-things/