3 έξυπνοι τρόποι για να διδάξετε τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται σωστά χωρίς να τους φωνάζετε!

μπαμπάς φωνάζει

Όταν πρόκειται για γονείς, η ζωή μπορεί να φαντάζει μια ατελείωτη μάχη.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας ότι δεν θα φωνάξουμε ξανά στα παιδιά μας και ξαφνικά πάλι τα ίδια. Μόνο και μόνο για να διαπιστώσουμε ότι η σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι εκείνη τη στιγμή καταρρέει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα έντασης και αδυναμίας της αυτοσυγκράτησης μας. Έλλειψη υπομονής, ανικανότητα διαχείρισης μιας κατάστασης με ηρεμία και διαλλακτικότητα, έντονα συναισθήματα.

Έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της φωνής στα παιδιά. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι γονείς φωνάζουν επειδή έχουν πρόβλημα να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Δεδομένου ότι τα παιδιά ενεργούν για τους ίδιους λόγους, είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να συμπεριφέρονται κατάλληλα. Και ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να είμαστε το παράδειγμα. Εάν μπορείτε να ελέγξετε τις δικές σας αντιδράσεις, θα έχετε πολύ πιο εύκολο έργο για να επιδείξετε στα παιδιά σας την αποδεκτή συμπεριφορά. Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πολύ έξυπνα tips για γονείς τα οποία μπορείτε να εξαντλήσετε πριν φτάσετε στο σημείο μη επιστροφής.

Πάρτε τον χρόνο σας: είναι μερικές φορές που τα παιδιά θα κάνουν τα πάντα για να σε βγάλουν εκτός εαυτού. Τα παιδιά κλαψουρίζουν, φωνάζουν, χτυπιούνται και κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους για να πετύχουν τον σκοπό τους ή απλά για να σας εκνευρίσουν. Μην πέφτετε σε αυτή την παγίδα. Πάρτε τον χρόνο σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή και απομονωθείτε για όση ώρα θεωρείτε απαραίτητη για να ηρεμήσετε. Μετά γυρίστε πίσω και αντιμετωπίστε τα αποτελεσματικά.

Συμβουλή: την ώρα που θα είστε μόνοι να έχετε μαζί σας κάτι που σας ηρεμεί και σας κάνει να σκέφτεστε καλύτερα (καφέ, το αγαπημένο σας βιβλίο, κτλ.)

Να είστε περισσότερο υπεύθυνοι παρά αντιδραστικοί: Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να βρεθείτε που σας εμπνέουν να αντιδράσετε. Η οδήγηση σε ένα αυτοκίνητο με τρελά παιδιά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ανίσχυροι και είναι εύκολο να σκεφτείτε ότι η φωνή είναι η μόνη σας επιλογή. Αντ’ αυτού, είναι σημαντικό να απαντήσετε ήρεμα. Παρκάρετε στην άκρη με ασφάλεια και δώστε την πλήρη προσοχή σας στα παιδιά. Μιλήστε απευθείας σε κάθε ένα από αυτά για να μάθετε τι ακριβώς έχει προκαλέσει τη συμπεριφορά τους και στη συνέχεια βάλτε τα να συνεργαστούν για να λύσουν την διαφορά τους. Μην συνεχίσετε την πορεία σας αν δεν είναι όλοι ήρεμοι και έτοιμοι. Αυτό λειτουργεί για κάθε κατάσταση – όχι μόνο για την οδήγηση. Ο καλύτερος τρόπος για να συμπεριφέρεστε στα παιδιά σας είναι να απαντάτε σε αυτά ως άτομα με πραγματικά συναισθήματα. Συνεργαστείτε μαζί τους για να βρείτε λύσεις σε μεμονωμένα προβλήματα.

Συμβουλή: Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε πρόβλημα να χαλαρώσετε, κρατήστε ένα γυάλινο βάζο στο χέρι και προσπαθήστε να εστιάσετε σε κάποιο σημείο του. Θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε πιο ορθολογικά.


Προσπαθήστε να είστε επιβλητικοί αντί να φωνάζετε: Φωνάζοντας στα παιδιά τα βάζετε αμέσως στο περιθώριο. Αντί λοιπόν να φωνάζετε προσπαθήστε να είστε σοβαροί και απόλυτοι. Με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζετε στα παιδιά σας ότι εννοείτε πραγματικά ότι λέτε. Αντιθέτως με τις φωνές τους δίνετε το δικαίωμα να κάνουν και αυτά το ίδιο. Τα παιδιά έχουν την τάση να αντιγράφουν τις πράξεις σας. Αν είστε ήρεμοι θα είναι και αυτά ήρεμα και θα μάθουν κάποια στιγμή να σας ακούνε. Ένα σοβαρός γονέας με σταθερή συμπεριφορά και με θετικά αποτελέσματα θα καταφέρει να έρθει πιο κοντά στα παιδιά του, θα αναπτύξει καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης μιας κρίσης και θα τα αποτρέψει να φέρονται αμυντικά. Όταν δεν έχουν λόγο να φοβηθούν ή να ανησυχούν για τιμωρία, θα είναι πιο ανοιχτά στο να συζητήσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί πιο ήρεμα και λογικά ανάλογα με την ηλικία τους.

Συμβουλή: Σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα διάγραμμα ανταμοιβής για να τους βοηθήσετε να απεικονίσουν την καλή συμπεριφορά τους.