25 σωστούς τρόπους που πρέπει να έχει μάθει κάθε παιδί μέχρι τα 9 του χρόνια

“Χρόνια πριν, όταν δούλευα σε ένα δημοτικό σχολείο στο Kentucky, είδα ένα δεκάχρονο μαθητή να διακόπτει δύο δασκάλους που μιλούσαν στον διάδρομο για να τους κάνει μια ασήμαντη για την δεδομένη στιγμή ερώτηση.Ο ένας από τους δασκάλους επέπληξε το παιδί με αγριότητα η οποία μου φάνηκε δυσανάλογη του εγκλήματός του.

Συνειδητοποίησα ότι ο μαθητής δεν γινόταν σκόπιμα αναιδής, απλά δεν ήξερε ότι ήταν αγένεια να διακόπτεις. Έτσι έφτιαξα μια λίστα με όλους τους βασικούς τρόπους καλής συμπεριφοράς που ένα παιδί πρέπει να έχει μάθει μέχρι την ηλικία των 9. Το έστειλα στους γονείς των παιδιών του σχολείου που δούλευα και ξετρελάθηκαν!! Φάνηκε ότι μέσα στην καθημερινότητα τους αρκετές μαμάδες και μπαμπάδες δεν είχαν τον χρόνο να τα σκεφτούν όλα αυτά. Από τότε, έχω μετακομίσει σε πολλές πολιτείες και σχολεία και συνεχίζω να μοιράζω την λίστα μου κάθε χρόνο. Είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Στην πραγματικότητα πιστεύω πως βρίσκεται κρεμασμένη σε πολλά ψυγεία. Ελπίζω και η δικιά σας οικογένεια να την βρει χρήσιμη και αποτελεσματική”.

από τον David Lowry, Ph.D.

 1. Όταν ζητάς κάτι πες “παρακαλώ”.
 2. Όταν σου δίνουν κάτι να λες πάντα “ευχαριστώ”.
 3. Να μην διακόπτεις ενήλικες που μιλάνε εκτός και αν είναι κάτι επείγον. Θα σε προσέξουν και θα σου απαντήσουν όταν τελειώσουν την συζήτησή τους.
 4. Αν χρειάζεσαι άμεσα την προσοχή κάποιου, η έκφραση “με συγχωρείτε” είναι ο πιο ευγενικός τρόπος για να σου την δώσουν.
 5. Όταν έχεις οποιαδήποτε αμφιβολία για να κάνεις κάτι, ζήτα πρώτα την άδεια. Μπορεί να σε σώσει από πολλές ώρες μετάνοιας αργότερα.
 6. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για αυτά που αντιπαθείς. Κράτα τις αρνητικές γνώμες για τον εαυτό σου και τους φίλους σου και μακριά από τα αυτιά των ενηλίκων.
 7. Ποτέ μην σχολιάζεις τα εξωτερικά χαρακτηριστικά κάποιου εκτός και αν θέλεις να του κάνεις κάποιο κομπλιμέντο.
 8. Όταν σε ρωτάνε τι κάνεις να απαντάς και μετά να ρωτάς και εσύ το ίδιο.
 9. Όταν μένεις στο σπίτι κάποιου φίλου σου να θυμάσαι να ευχαριστείς πάντα τους γονείς του για την φιλιξενία που σου προσέφεραν.
 10. Πάντα να χτυπάς μια κλειστή πόρτα και να περιμένεις για απάντηση πριν την ανοίξεις.
 11. Όταν κάνεις ένα τηλέφωνο, να λες πρώτα ποιος είσαι και μετά να ζητάς αυτόν στον οποίο θες να μιλήσεις.
 12. Να εκτιμάς και να λες ευχαριστώ για κάθε δώρο που σου προσφέρουν.
 13. Ποτέ μην μιλάς με χαζό τρόπο μπροστά σε ενήλικες. Οι μεγάλοι ξέρουν όλες αυτές τις λέξεις και θα τους φανούν βαρετές και καθόλου ευχάριστες.
 14. Μην προσφωνίζεις τους άλλους με άσχημες λέξεις.
 15. Να μην κοροιδεύεις κανέναν και για κανένα λόγο. Το να ενοχλείς τους άλλους δείχνει αδυναμία και είναι ιδιαίτερα σκληρό.
 16. Ακόμα και αν μια θεατρική παράσταση σου φαίνεται βαρετή, κάτσε σε όλη την διάρκεια και παρακολούθησέ την. Οι ηθοποιοί κάνουν ότι μπορούν εκείνη τη στιγμή.
 17. Αν πέσεις καταλάθως πάνω σε κάποιον αμέσως να πεις “με συγχωρείτε”.
 18. Να βάζεις πάντα το χέρι μπροστά όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι, και ποτέ μην σκαλίζεις την μύτη σου δημοσίως.
 19. Καθώς περνάς από μια πόρτα κοίταξε μηπως χρειάζεται να την κρατήσεις ανοιχτή και για κάποιον άλλον.
 20. Αν βρεθείς μπροστά σε κάποιον γονιό, δάσκαλο ή γείτονα που εργάζεται πάνω σε κάτι ρώτα αν μπορείς να βοηθήσεις. Αν σου πούνε ναι τότε κάντο. Μπορεί να μάθεις κάτι καινούργιο.
 21. Όταν ένας ενήλικας σου ζητάει μια χάρη, κάντην με χαμόγελο και χωρίς να μουρμουράς.
 22. Όταν κάποιος σε βοηθάει να λες “ευχαριστώ”. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτό το άτομο θα θελήσει να σε βοηθήσει ξανά. Αυτό ισχύει ειδικά για τους δασκάλους.
 23. Χρησιμοποίησε σωστά τα μαχαιροπίρουνα όταν τρως. Αν δεν ξέρεις πως ζήτα από τους γονείς σου να σου μάθουν.
 24. Πάντα να έχεις ένα χαρτομάντηλο στην τσέπη σου. Χρησιμοποίησε το για να σκουπίσεις το στόμα σου όταν είναι απαραίτητο.
 25. Μην προσπαθείς να πιάσεις πράγματα που βρίσκονται μακριά σου στο τραπέζι. Ζήτα να στα περάσουν.

 

Comments are closed.