Πόσο συχνά βγαίνετε βόλτα στη Φύση με τα Παιδιά σας;

Από την Ίριδα Κρέμερ – Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πρόσφατη έρευνα παρουσιάζει τα οφέλη μιας βόλτας στην εξοχή ή ακόμα και στο πάρκο της γειτονιά σας, βγάζοντας π.χ. το σκύλο βόλτα ή κάνοντας μια επίσκεψη στην παιδική χαρά με τα παιδιά.

Όταν η προσοχή δεν είναι κατευθυνόμενη και ο άνθρωπος στρέφει το βλέμμα του βάσει ερεθισμάτων που του παρουσιάζονται στο περιβάλλον, όπως στη φύση με τον ήχο των πουλιών ή το θρόισμα των φύλλων και τον ουρανό με τα σύννεφα, τότε ξεκουράζεται πνευματικά και ενδυναμώνει/επαναφέρει την λειτουργία της προσοχής του, σε σχέση με την καθημερινότητα που τώρα πια, μικροί/μεγάλοι, αφιερώνουμε πολύ χρόνο μπροστά σε μία μικρή ή μεγαλύτερη οθόνη (Attention Restoration Theory, Kaplan & Kaplan).

Οι οικογενειακές εξορμήσεις στη φύση, σε τακτική βάση, βοηθούν τα μέλη μιας οικογένειας όχι μόνο να βελτιώσουν την προσοχή τους και να συγκεντρωθούν το ένα προς το άλλο χωρίς να αποσπώνται από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, αλλά αναπτύσσεται για τα παιδιά μία αίσθηση ομαδικότητας και ότι ανήκουν σε ένα σύνολο που λαμβάνουν την αναγκαία προσοχή καθώς διαμορφώνουν την προσωπικότητα τους. Οι γονείς είναι πιο ξέγνοιαστοι καθώς κι εκείνοι ξεκουράζονται μέσα από την βόλτα κι έτσι το οικογενειακό μοίρασμα ενισχύεται, δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις για το μέλλον που ενώνουν τα παιδιά με τους γονείς τους και την έννοια της οικογένειας (Izenstark & Ebata, University of Illinois).

 

Πηγή: PsychCentral

Comments are closed.