Μοσχαράκι Κοκκινιστό με Χυλοπιτάκια στη Κατσαρόλα

μοσχάρι με χυλοπίτες

 

Λαχταριστό γιουβέτσι με πεντανόστιμο μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα με μικρό χυλοπιτάκι. Μια απλή και εύκολη συνταγή για ένα εξαιρετικό, αγαπημένο μικρών και μεγάλων μαμαδίστικο φαγητό που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε!

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό μοσχάρι, σπαλομίτα ή ελιά κομμένο σε κύβους
  • 1 συσκευασία, 500 γρ. μικρό χυλοπιτάκι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κοφτή κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού
  • 1 κουτί, 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 180 ml κόκκινο κρασί
  • 1 λίτρο ζεστό νερό
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τριμμένο τυρί για πασπάλισμα, πεκορίνο, παρμεζάνα, μυζήθρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κόβετε το μοσχάρι σε κύβους, το μεταφέρετε σε ένα μπολ, το λαδώνετε καλά και το αλατοπιπερώνετε. Ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα σε δόσεις το μοσχαράκι και το σοτάρετε πολύ καλά μέχρι να θωρακιστεί απ” όλες τις πλευρές. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
  2. Στη συνέχεια ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συχνά για 3-4 λ επιπλέον ή μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε το πελτέ, το διαλύετε στη βάση της κατσαρόλας, το αφήνετε για 2-3 λ να “βγάλει” το άρωμά του και μετά σβήνετε με το κρασί.
  3. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, τον κύβο βοδινού, τις δάφνες, τη κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό. Ανακατεύετε απαλά, μειώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε το μοσχαράκι σας για 2-2,5 ώρες.
  4. Τα τελευταία 10 λ, μόλις δέσει η σάλτσα και μαλακώσει καλά το κρέας, προσθέτετε στη κατσαρόλα τα χυλοπιτάκια και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε η σάλτσα σας να καλύψουν καλά τα χυλοπιτάκια.
  5. Ρίχνετε αλατοπίπερο και αφήνετε τα χυλοπιτάκια να βράσουν, ανακατεύοντας συχνά με απαλές κινήσεις. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε τα υγρά της σάλτσας και αν απαιτηθεί προσθέτετε σταδιακά λίγο ζεστό νερό. Σερβίρετε ζεστό το φαγητό σας πασπαλισμένο, προαιρετικά, με λίγο τριμμένο τυρί.
Tip: Στο τέλος του μαγειρέματος αφήνετε στο φαγητό αρκετή σαλτσούλα λαμβάνοντας υπ” όψη ότι ο βρασμός συνεχίζετε και μετά την απόσυρση της κατσαρόλας από τη φωτιά και το ζυμαρικό “ρουφάει” τα υγρά και θα στεγνώσει το χυλοπιτάκι.